HTML

Forza Italia!

"Olasz testvérek, Itália feltámadott!" - Az olasz válogatott EB-blogja rajongóknak és irigykedőknek.

Friss topikok

  • Altobelli: az Index csinál majd újra Vb blogot, nem valószínű, hogy újra mi írjuk, de úgy tudom lesz, kövesd ... (2010.05.20. 10:56) Nehéz a boldogságtól búcsút venni
  • madbalee: Beavix: Nagyon tuti írás köszi! Raul lett az olaszok Maldinije. (2008.06.30. 23:09) Mindenkinek, aki...
  • madbalee: Giovinco. (2008.06.23. 21:09) Ennyi volt
  • Anti-antifootball: Tudom,hogy az olaszokra gondolsz,de most ez,hogy jön ide?! Eb,Vb érmeket írt és abba meg tudjuk,ho... (2008.06.23. 20:02) Nemi diszkrimináció
  • *KryszSzerelme*Eszty (törölt): A szájpropaganda a marketing fontos része :p (2008.06.22. 20:51) Bestia Negra – spanyol derbi előtt II.

2008.06.30. 23:57 Altobelli

Nehéz a boldogságtól búcsút venni

Tudjuk: „nehéz a boldogságtól búcsút venni”. Eltelt az első munkanap a foci Eb nélkül. Nincs több latolgatás, nincs több zrikálás, nem keresünk kivetítőt, nem kell azt mondani egy ideig, hogy csak tizenegy után (legfeljebb fél tizenkettő) érek rá, mert „programom van”. A reklámok attól hangosak, hogy ne törődj a múlttal, ne gondolj a tegnapra, csak előre nézz, a jövő számít. A reklámok hülyeségek.
Egy ilyen Eb után nem a közelmúltra gondolni, azzal álltatni magunkat, hogy csak előre szabad tekinteni, teljesen hiábavaló lenne. Az egyik, ha nem a legjobb Eb-t láttuk, és az egyik, ha nem az év legjobb hónapján vagyunk túl. Ott lesz még persze az olimpia, és ne feledkezzünk meg az U19-es Eb-ről sem, de az aktuális foci világeseményt semmi sem szorítja háttérbe. Magyarország ki van éhezve a sikerre, a közösségi élményekre, ha más nem egy jó kis székház-foglalásra mindig mutatkozik igény. (Ez vicc volt.) Ettől az Eb-től is tanultunk valamit. A televízión keresztül az jött át, hogy az emberek szeretik egymást, ha jó focit nézhetnek, néhány kósza őrjöngésen kívül nem érkezett hír gyújtogatásról, tömegverekedésről, ne adj’isten halálesetről. Itt van Európa, láttuk a TV-ben, hogy milyen, láttuk, hogy zajos, mozgalmas, sokszínű és imádja a futballt.
Kalandozó magyarként volt szerencsém a helyszínen megtekinteni a spanyol-orosz elődöntőt Bécsben, az Ernst Happel stadionban. Ellenőrzés nélkül lehetett átjutni a nem létező határon, gond nélkül lehetett jegyeket szerezni a létező olasz szurkolóktól, baráti áron. Ami szembetűnő volt, hogy rengeteg honfitársunk, ment ki „vakra”, hátha lesz valami drága jegy és meg lehet fontolni, hogy mennyit ér az elődöntő, így többek között Illés és Csertői is kijutottak az Eb-re. Volt Jäkl és Mátyus mez, volt zuhogó eső, volt tömeg, de sokkal nagyobb hatást tett rám, az a néhány dolog, ami nem volt. Nem volt utcalezárás, nem volt rendőrkordon, nem volt sorban állás sörért, szendvicsért. Igény volt ezekre, csak pont annyi lelőhely és mozgóárus volt, amennyire szükség lehet. A sárgamellényesek sokkal inkább beengedők volt nem pedig kidobók, és semmiképp sem volt 30 perces séta a stadion bejáratától az egy percre lévő stadionig. Nem volt olyan érzése a szurkolóknak, hogy megtűrt bűnösök lennének, akik örülhetnek, hogy szerveznek nekik ilyen vadmagyar rendezvényt, amit régen nálunk is focinak hívtak. Nem volt hiba a nemzetközi közvetítő vonalban, és nem volt Bajusz és Ildikó sit-down commedy, sem a meccs előtt, sem a szünetben. Ne értsétek félre az előző sorokat, ez egészséges nemzetostorozásnak is kevés lenne, puszta ténymegállapítás, hogy 3 órányira már Európa van, de nekünk még mindig utaznunk kell, hogy odaérjünk.
A spanyolok fergeteges hangulatot varázsoltak a stadionba és az utcákra, ha véletlenül elaludtam volna hazafelé, akkor valószínűleg piros-sárga álmom lett volna. A spanyoloknak legalább olyan csoda volt, hogy döntőbe jutottak, mint nekünk lett volna, ha kijutunk az Eb-re. A játékosok visszafogottan örültek, egyedül Güiza dobta ki a mezét, Casillas pedig a csuklószorítóját, amit persze a legszebb spanyol szurkoló (aki nyilván magyar) kapta el. Nincsenek ők ehhez hozzászokva, megszokták a csalódást, megszokták, hogy a várakozásaik csak remények maradnak, most másként alakult, jó volt látni az örömüket és rossz volt érezni, hogy ezzel nem lehet teljes mértékben azonosulni.
Az oroszok bánata is megkapó volt, sok ázott Sarapova, Myskina és Valujev ácsorgott a szakadó esőben, hatalmas fekete Mercedes-ek dübörögtek Moszkva felé, így gyorsabb és békésebb, mint tankokkal, de azért nem irigyeltük, aki 0-3 után nekiindult egy könnyű 3000 km-nek. Az oroszok megmutatták magukat, és újra tisztelettel adózhatunk az öreg Maksa-imitátornak, aki már megint tovább vezette a csapatát, mint amire előzetesen számítani lehetett. Személy szerint, nagyon kíváncsi lettem volna Pogrebnjak-ra, aki így most a nyár legnagyobb igazolása lehet, mert nem srófolta fel az árát és ha valaki látta a Bayern elleni két meccset, az tudja, hogy óriási sztár lehet.
Olasz szurkolóként is illik megsüvegelni a spanyolok teljesítményét. Kiválóan játszottak, minden játékosuk kihozta magából a maximumot, még Marchena is jó volt, aki pedig nem jó, inkább rossz. A spanyol csapat legjobbja szerintünk az a Marcos Senna volt, aki lényegében egy technikásabb, fiatal Makelele, viszont olyan szinten vette ki a részét az összjátékból, miközben hihetetlen módon szűrte az ellenfelek támadásait, amire a legvérmesebb spanyol szurkolók sem gondolhattak az Eb előtt. Nem volt hibapont, és szimpatikus arcok alkották a spanyol csapatot. Torres-t aki megszólalásig hasonlít egy haverom 20 éves rendkívül csinos hugára és Ramos-t, aki már a Hősok terén szurkoló magyarok között is undorító divatot teremtett a befőttes gumijával most hagyjuk, mert mindketten nagyon jól játszottak. Xavi, Iniesta, Villa, Güiza, Silva egytől-egyig jó arcnak tűnnek.
A spanyolok minden szembe jövő ellenfélnél jobban játszottak. El kell ismerni, hogy az olaszok ellen is inkább ők uralták a játékot, és csak azért nem tudtak több helyzetet kialakítani, mert az azzurri védelme remekül összeszedte magát ellenük. A döntőben ugyanúgy egy igazi csatárral játszottak, mint az olaszok az egész Eb-n, de senki nem veti ezt a szemükre, mert a játékosok megtöltötték tartalommal a taktikát. Személy szerint továábra sem gondolom, hogy Aragonés igazi mester lenne, neki szerencséje volt ezzel a garnitúrával és azzal, hogy a rögeszméi végül jól sültek el
Beavix-szel egyetértésben meg kell állapítanunk, hogy a játékos foci győzött az Eb-n és, hogy így igazságos a vége. Reméljük, hogy Lippi mester visszatérése újra megteremti az olasz válogatottnál is azt az összhangot, ami a spanyolokat most jellemezte. Pontos, erőszakos védekezés, lendületes támadás és sikeréhség a kulcs.
Nagyon bízunk a jobb folytatásban és az olasz sikerekben. Ezen kívül legalább minimális magyar előrelépésben, amihez reményt adhat, ha az Eb-résztvevők létszámát 48-ra emelik.

Forza Italia! Muy bien Espana! Hajrá Magyarok!


 

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://forzaitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr70546994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kollegák 2008.07.01. 11:27:50

Azt nem is mondtad Mariann, hogy a csuklószorítót is megszerezted :P

madbalee 2008.07.01. 18:33:52

Jó volt ez az EB. Szerintem pariban van a 2000-el. (Igaz nem olasz szemszögből)

Baing '88 · http://emiratesgunners.blogspot.com/ 2008.07.12. 15:43:20

Nagyon sajnálom hogy az olasz válogatott nem lehetet a döntöben,szerintem eszt az edzö eltaktikázta.

Beavix 2008.08.04. 15:29:48

Kedves Sporttársak!

Volt ilyen kérés asszem, hogy ne legyen abbahagyva ez a blog. Remélem ez csak egy hosszú nyári szünet, és tényleg lesz folytatás.

Mindenféle laikus sportportálok próbálják latolgatni a nyári átigazolási piac eseményeit (némelyik egész jól), lassan lehetne erről rittyenteni egy postot.

Na meg tegnap volt egy Chelsea-Milan 5-0 és egy Arsenal-Real ami Sneijdernek valószínűleg egy fél szezonjába kerül. Felötlött bennem, hogy voltaképpen mi a viharra jók a barátságos meccsek ebben a formában? Mi a szakmai értékük? Mi a céljuk? Hogyan befolyásolja ezt a lebonyolítási rendszerük (lásd Emirates Cup)? Vagy ki lehetne hegyezni a dolgot a Milan krízisére (?) is. De én ugye nem írhatok postot. Ha viszont mégis megtenném akkor felpakolná valaki? Csak mert a site-on az olvasható, hogy italia feltámadott. Jó volna ha a blog is ezt tenné, ha már hirdeti...

üdv, Beavix

madbalee 2008.08.06. 00:05:07

Beavix: én várom szívesen az írásod. a postjaid is nagyon jók voltak!

Beavix 2008.08.06. 18:28:35

Kedves Sporttársak!

Természetesen semmi köze az olasz válogatotthoz ennek az írásnak. Csak annyira nem történik semmi, hogy gondoltam, provokálok egy kis vitát, hogy ne unatkozzon a Nép. Altobelli, fat respect a fenti alkotásért, nincs mit hozzáfűznöm ezen kívül, mert kerek történet.

Így a nyári uborkaszezonban (mely hazánkban először dinnye, majd tejszezon, és nem kizárt, hogy lesz még almaszezon is) nagyon jó nekünk. Egyrészt mindenki lelkifurdalás nélkül mehet nyaralni (péntekig) olyan helyre is, ahol egyáltalán nincs tévé, másrészt meg azért mégis volt egy tök jó ebé, nyert a foci, szurkolói éljenzés és üzleti siker (mivel Platini a zsebemben van, ennek külön örülök), na de mit lehet tenni ilyenkor?

Vonnegutnak volt egy zseniális irománya, melyben a világ leggazdagabb embere hajléktalannak álcázta magát, hogy ne legyen feltűnő. Így megy ez. Kábé velem is, én tévénézéssel, 70 fokos panellakással, miegymással igyexem feledtetni környezetemmel, hogy multimilliárdos vagyok. És mit néz az ember fia, ha rendelkezik Y kromoszómával? Focit, naná. Mert az még ilyenkor is van. Barátságos meccsek, mert a mi kedvenc sportunk az ilyen barátságos. Barátságos Diabyk barátkoznak barátságos Sneijderekkel.

És ezen kívül is mennyi mindenre jók az ilyen felkészülési találkozók! Ronaldo kivételével mindenki képes lehet leadni a sörhasát, meg megpróbálhat összejátszani az új szépfiúkkal, akik a nyáron jöttek, meg lehetőséget kapnak az ifjú tehetségek. Klafa.

Aztán rájöttek a klubtulajok, hogy valószínűleg Honkongból és Mikronéziából viszonylag nehéz nyomon követni a Real Madridot, meg a Barcelonát. Na akkor jusson nekik is manna. Meg hát meg is fizetik, mi tagadás egymillió euróért én is hakniznék bárhol 90 percet a pankrációtól kezdve a fejenszökdelésen át a svábbogárgyűjtáésig bármilyen sportágban és nem sportágban, ha kíváncsi lenne erre bárki (ezzel is leplezném, hogy mennyire gazdag is vagyok).

Meg arra is rájöttek, hogy nem is muszáj oly messze menni (vagy legalább fizessenek még többet érte), mert néhány ilyen nagycsapatos torna, és bejön a della ugyanúgy. Ha meg nem, akkor változtatunk a szabályokon, minden gól 8 pontot ér, aztán döntjük a nézőcsúcsokat, meg a tőkét és nem siránkozunk (hogy a közönség át van baszva, mert egy felkészülési tornát megnyerni ugyan melyik nagycsapatnak motiváció? Meg szakmailag is mennyivel jobb komoly csapatok ellen játszani (amennyiben nincs a keretük egyharmada nyaralni, másik harmada meg az olimpián). Na erről a Chelsea pont tudna mesélni (mennyire lehet komoly egy olyan meccs, ahol Anelka 4 gólt lő?).

Ennek így pont semmi értelme. Amennyiben a barátságos meccsek haknizásról, kasszafeltöltésről, a riválisoknak való sérülések okozásáról, nullaszínvonalú bohóckodásról és játékosonként 27 percnyi lehetőségről szólnak, akkor hagyjuk őket abba.

B lehetőség: vegyük őket komolyan. Találkozzanak ugyanolyan felkészülési fázisban járó csapatok, vagy ha nem így történik, akkor egyeztessék szakmai céljaikat. Üljenek le az edzők, és beszéljék meg, hogy mit várnak konkrétan a meccstől, és vitassák meg, hogy az a meccs alkalmas lehet e- az elképzelések megvalósítására. Amíg én nem tudom, hogy az ellenfél melyik csapata lesz a pályán (a nagy, amelyik vért akar inni, vagy az U19 B) addig nem tudom, hogy ott figurákat érdemes begyakorolni, vagy egy rakkolós csapat ellen a rövid passzos játékot gyakoroltassam (mert arra vagyok kíváncsi, hogy mennyiben más ütközős csapat ellen egyérintőzni), vagy csak fizikai felkészítésnek és pontrúgatásnak szánjam. Nem ismerem az ellenfél szándékát és magát az ellenfelet sem.

Nem hiszem, hogy butítani kéne olyan dolgokkal a népet, hogy minden gól pontot ér. Egyébként nagyon jó javaslatnak tartom a tétmérkőzések esetére (Wengernek volt korábban olyan ötlete, hogy a minimum 3 gól különbségű győzelem érjen 4 pontot). Vagy lehetne az is, hogy aki nem rúg gólt, az nem kaphat pontot (persze 0-0 esetén mindkét csapat 0 pont). De egy barátságos tornán a tétmérkőzésekkel ellentétes szellemű szabályzatot kiírni az ha jóhiszemű vagyok akkor butaság, ha rosszhiszemű, akkor marketingfogás és parasztvakítás.

Ja és fejezzük be (ne csak itt hanem mindenhol!) egymás rúgdosását! Focizni és focizni hagyni.

A foci egy barátságos játék. A barátságos meccsek mindenkinek jók. Még üzleti szempontok is lehetnek mögöttük. De nem nélkülözhetjük esetükben alapvető etikai szempontokat és a szakmailag tudatos és egyeztetett koncepciót.

Üdvözlet, forza Italia, forza Milan, Beavix

madbalee 2008.08.24. 17:51:13

Lassan indulnak a VB selejtezők, meg a Serie A.

;)

madbalee 2008.09.11. 19:41:15

2 nyert meccsel indult a selejtező. így tovább.

madbalee 2008.10.01. 18:43:57

remélem azért majd még lesznek posztok...

madbalee 2008.10.13. 20:01:23

Beavix 1 kis értékelés a 0-0-hoz??

madbalee 2010.05.20. 07:22:36

Itt a VB lassan nem fog feléledni a blog?

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2010.05.20. 10:56:00

az Index csinál majd újra Vb blogot, nem valószínű, hogy újra mi írjuk, de úgy tudom lesz, kövesd az nst-t addig, ott lesz folyamatosan vb-s téma
süti beállítások módosítása