HTML

Forza Italia!

"Olasz testvérek, Itália feltámadott!" - Az olasz válogatott EB-blogja rajongóknak és irigykedőknek.

Friss topikok

  • Altobelli: az Index csinál majd újra Vb blogot, nem valószínű, hogy újra mi írjuk, de úgy tudom lesz, kövesd ... (2010.05.20. 10:56) Nehéz a boldogságtól búcsút venni
  • madbalee: Beavix: Nagyon tuti írás köszi! Raul lett az olaszok Maldinije. (2008.06.30. 23:09) Mindenkinek, aki...
  • madbalee: Giovinco. (2008.06.23. 21:09) Ennyi volt
  • Anti-antifootball: Tudom,hogy az olaszokra gondolsz,de most ez,hogy jön ide?! Eb,Vb érmeket írt és abba meg tudjuk,ho... (2008.06.23. 20:02) Nemi diszkrimináció
  • *KryszSzerelme*Eszty (törölt): A szájpropaganda a marketing fontos része :p (2008.06.22. 20:51) Bestia Negra – spanyol derbi előtt II.

2008.06.07. 14:10 il Magnifico

A fekete bárány

Bár jobbára kommentelőink is osztják kitörő lelkesedésünket Antonio Cassano EB-behívója kapcsán, mégis úgy érezzük, talán némi magyarázkodást kíván a dolog. A magyarázkodás pedig merőben légből kapott lesz, tekintettel arra, hogy örömünknek egyetlen valós oka van, az pedig nem más, mint a szóban forgó játékos iránti kitartó szimpátiánk. De hát miért szeretjük mi Cassanót, ha egyszer akkora köcsög?

Azt azért az elején le kell szögezni, hogy válogatottbeli meghívóját még véletlenül sem mi küldtük neki, és nem is ő maga hamisította oda Donadoni mester aláírását; bár nem kételkedünk benne, hogy végső esetben ettől sem riadt volna vissza. Annak ellenére, hogy karrierjének jelentős részében azon iparkodott, hogy az összes valamire való szakvezető elfelejtse őt, mégis ott van a válogatottban és ott lesz az EB-n. Ennek az oka elsősorban nyilván az, hogy kiváló szezont tudhat maga mögött: 22 bajnoki meccsen 10 gólt rúgott, gólpasszokat osztott, januárban a hónap játékosa lett és a hatodik helyre vontatta be a középszerű Sampdoriát. Megérdemelte. Mégis sokan fogadták kételkedve beválogatásának hírét még válogatottbeli csapattársai közül is. Azt is megérdemelte.

Cassano szülővárosában, Bariban kezdte felnőtt pályafutását, első bajnoki meccsét 17 évesen játszotta. Az olasz focimogulok kezdettől fogva heves érdeklődést tanúsítottak iránta, Massimo Moratti például már az AS Barinál aláírt első felnőtt szerződésére is rácsurgatta a nyálát, de megkaparintani nem tudta. Nem lehet azt állítani, hogy megváltotta volna a világot Fülöp Laci kedvenc csapatánál - 48 bajnoki meccsen csak hatszor volt eredményes – mégis megdöbbentő összeget hozott nevelőegyesülete konyhájára, amikor 2001-ben – 19 évesen – 28 millió euróért leigazolta az AS Roma. A fővárosban aztán hamar kiderült, hogy nem csak egy zseniális focista, de egyben egy ordenáré tahó is. Azonkívül, hogy a pályán minden alkalmat megragadott egy kis vafankúlózásra, a farkasoknál eltöltött négy és fél éve alatt öt különböző edzőhöz volt szerencséje, és egy sem volt közülük, akivel megtalálta volna a közös hangot. Amikor viszont focizott, az annyira lenyűgöző volt, hogy nem lehetett kérdéses, hogy a válogatottban a helye. 2003. november 12-én góllal mutatkozott be a Squadra Azzurra-ban egy vesztes barátságos meccsen Lengyelország ellen. Kint volt 2004-ben a portugál EB-n is, ahol a csoportkörben hitvány módon kieső olasz csapat három góljából kettőt ő vállalt, és egyébként is, az egyetlen értékelhető teljesítményt nyújtotta a csapatban.  A klubjában később odáig fajult feszültség, hogy 2006 januárjában – anélkül, hogy csapattársaitól elköszönt volna – elhagyta Rómát. Ahhoz a Fabio Capello-hoz csatlakozott Madridban, akivel szintén nem volt felhőtlen a viszonya a farkasoknál, de a többi római edző hozzá képest akkora gyökérnek tűnt számára, hogy Cassano pár év távlatából már könnyes szemmel gondolt vissza azokra az időkre, amikor még Capello baszomázott a kispadon a baromságai miatt. Ekkorra már a napnál is világosabb volt, hogy ezt a Pán Péter becenévre hallgató kis suttyót valami egészen elképesztő tehetséggel ajándékozta meg a sors cserében azért, hogy olyan amilyen.



Madridban azonban rossz fordulatot vett a karrierje. Nem tudta beverekedni magát a világsztárokkal túlterhelt csapatba, két év alatt mindössze 19 bajnoki meccsen léphetett pályára. Csalódottságát koleszterinbe fojtotta, és ugyanarra a madridi menzára járt ebédelni, ahová csapattársa, Ronaldo. Cassano úszógumija olyan méreteket öltött, hogy a spanyol bulvársajtó mindennapi céltáblájává vált. Állítólag a klubjánál úgy fogták őt diétára, hogy hetente mérlegre állították, és minden gramm túlsúlyért levontak a fizetéséből, ami egy kicsit megalázó lehetett. Emellett olyan masszívan összerúgta a port Capello-val, hogy a kispadra sem nagyon volt lehetősége leülni. Természetesen kikopott a válogatottból is, így hazája 2006-os VB diadaláról egy a munkáját nem túl jól végző lelkisegély-szolgálatos diszpécsertől szerzett tudomást. Két szezonra való szenvedés után nyilvánvalóvá vált, hogy nincs maradása a királyi klubnál, csak az volt a kérdés, hogy ki tart igényt egy ilyen dagadt, összeférhetetlen kurafira. Mivel senki nem ajánlott érte annyi pénzt, amennyit Calderón szeretett volna, maradt a kölcsönjáték.
 

Megszégyenülve és lesajnálva érkezett Genovába, ahol a Sampdoriában aztán úgy kezdte meg a 2007/08-as idényt, hogy látszott rajta: elege lett a trógerkedésből. Ahhoz képest is a szezon egyik legkellemesebb meglepetése volt a játéka, hogy azt azért senki sem felejtette el Olaszországban, hogy mire képes, ha akar. Nem csak jól és eredményesen játszott, de igazi vezéregyéniséggé vált, és a hátán cipelte a csapatát. Láthatóan átérezte annak a súlyát, hogy ha most sem tesz le valami figyelemre méltót az asztalra, akkor minden józan ember kipipálja őt az elkallódott zsenik listáján, aztán irány Törökország vagy a Middlesborough. Sikerült kiegyensúlyozott viszonyt kialakítania edzőjével, játékostársaival és a szurkolókkal is. Ebből a háromból korábban még kettőt sem mondhatott el magáról egy időben. Azt azért hozzátesszük, hogy hiába volt nagyszerű idén, a mi szemünket ezzel nem szúrja ki. Eleinte amikor 19-20 évesen láttuk őt szárnyait bontogatni Rómában, sikert, fényt, csillogást és aranylabda-dömpinget prognosztizáltunk. Na ehhez azért nagyon össze kellene rántania magát, amihez persze kiváló alkalom lehetne az Európa Bajnokság. A baj csak az, hogy a legjobb indulattal is csak a negyedik számú támadónak tekinthetjük Cassanót a válogatottban, és nem is kárhoztatjuk Donadonit, amiért Tonit, Del Pierót és Di Natalét előrébb sorolja nála. A játékszerkezet viszont neki kedvezhet, mivel Don előszeretettel játszat két szervező típusú támadót Toni mögött, és ezen a poszton Cassanóra is számíthat. Mi mindenesetre nagyon szorítunk neki.

De adósak maradtunk a válasszal, hogy miért is szeretjük mi Cassano-t?
 
Először is persze azért, mert penge. A súlypontja tíz centivel a föld felett van, tökéletesen helyezkedik, a lábához pedig ragad a labda. Kifejezett hátrány, ha a védőjének jó a ritmusérzéke, mert ő olyan ritmustalanul mozog, mintha Dopeman Laci háttértáncosa lenne. Hihetetlenül gyors a bokája, és nagyon jól lát a pályán. A fejjátékot leszámítva talán nincs olyan támadóerény, amit ne mondhatna a magáénak.

 
Másodszor pedig azért, mert egy igazi mókamester. Sokért nem adtuk volna azt a pillanatot, amikor egy sárga lap hatására gyermeki zokogásba tört ki, mert amiatt ki kellett hagynia volt klubja, a Roma elleni meccset (ezt egyébként mi is nagyon sajnáltuk), vagy amikor kiállítása feletti dühében ráterítette a mezét a sporttárs fejére, majd miután az alapvonal mellett már úgy tűnt, hogy legyőzte a démonjait,  azért még visszamutogatott a játékvezetőnek a játékoskijáróból, hogy meccs után majd csinál vele valamit, amit szintén nagyon szívesen megnéztünk volna.


Legutóbbi alakítása már az EB-re készülő olasz csapat edzőtáborában volt, amikor Giorgio Chiellinit és az ő édesanyját találta meg egy-két kedves szóval egy becsúszó szerelés után. Ezt egyébként még akkor is elnéznénk neki, ha nem békült volna ki már másnap a Juve hátvédjével, hiszen jelenleg ha egy műhold esne Chiellinire, akkor is legfeljebb csak amiatt izgulnánk, hogy a tányéros tévénken azért lesz-e még adás este.
 
Cassano állandó pattogását, balhéit, összetűzéseit a foci iránti szenvedélyének tudjuk be, és ez teszi igazán szimpatikussá számunkra. Képtelen uralkodni az érzelmei felett, és időnként egészen szélsőséges reakciókat tud produkálni. Az edzőivel való afférjait annak köszönheti, hogy nem programozható úgy mint egy Lampard, pláne egy CéRonaldó, akiről mi már tudjuk, hogy nem más mint Smith ügynök focira konfigurált 2.0-ás verziója. Aki Cassanót a pályára küldi, az számítson a legjobbra és legrosszabbra. Nekünk nézőknek viszont csak a legjobbra kell számítanunk, mert még ha ki is állíttatja magát az 5. percben, azt is úgy teszi, hogy mi közben hülyére röhöghetjük magunkat rajta. Cassano garancia az emlékezetes meccsekre. Kiáltsuk hát egy emberként az Alpok csúcsaira: le a hűvös profikkal és a focirobotokkal, előre forrófejű sutyerákok, előre Antonio Cassano!      

2 komment

Címkék: játékosok cassano eb2008


A bejegyzés trackback címe:

https://forzaitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr88507405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.07. 15:01:26

"Kifejezett hátrány, ha a védőjének jó a ritmusérzéke, mert ő olyan ritmustalanul mozog, mintha Dopeman Laci háttértáncosa lenne." - lol!

Il Magnifico, az én véleményemet is megfogalmaztad egyben!

Frajt 2008.06.09. 17:16:13

Imádom, szerintem is egy isten. Sajnálom, hogy egyetlen alkalommal láthattam csak élőben, arra a pillanatra viszont nem emlékszem, mert akkor még kis taknyos volt, és a felnőtt válogatottért mentem a Népstadionba. :( :)
Remélem kap elég szerepet az eb-n, a Cassanos olasz mez már kikészítve, tisztára mosva!

Forza Azzurri!
süti beállítások módosítása