HTML

Forza Italia!

"Olasz testvérek, Itália feltámadott!" - Az olasz válogatott EB-blogja rajongóknak és irigykedőknek.

Friss topikok

  • Altobelli: az Index csinál majd újra Vb blogot, nem valószínű, hogy újra mi írjuk, de úgy tudom lesz, kövesd ... (2010.05.20. 10:56) Nehéz a boldogságtól búcsút venni
  • madbalee: Beavix: Nagyon tuti írás köszi! Raul lett az olaszok Maldinije. (2008.06.30. 23:09) Mindenkinek, aki...
  • madbalee: Giovinco. (2008.06.23. 21:09) Ennyi volt
  • Anti-antifootball: Tudom,hogy az olaszokra gondolsz,de most ez,hogy jön ide?! Eb,Vb érmeket írt és abba meg tudjuk,ho... (2008.06.23. 20:02) Nemi diszkrimináció
  • *KryszSzerelme*Eszty (törölt): A szájpropaganda a marketing fontos része :p (2008.06.22. 20:51) Bestia Negra – spanyol derbi előtt II.

2008.06.09. 12:00 BENIARRIVO

Latolgatunk - az olaszok innen is!

Már a tavalyi sorsoláskor sejteni lehetett, hogy miután sikerült kidolgozni egy gyalázatos kiemelési rendszert, minimum egy súlyosan kőkemény csoport lesz az idei EB-n. Mikor pedig kialakult a C csoport összetétele, legszívesebben hereszorítót helyeztünk volna valamennyi döntéshozó sógor és bankár cerkájára. Ugyanakkor kár keseregni, hiszen az olaszok innen is tovább fognak jutni, a hollandok pedig mehetnek haza rögvest a csoportkör után, s ha már mennek, vihetik magukkal a románokat is egy vigasztaló spanyeszra!

Röviden áttekintve a helyzetet: minden überfasza!  Az azzurri még így, néhány világsztár nélkül is bomba erős, a felkészülési meccsen bíztatóan játszott a csapat, a csoportellenfelek edzőit tovább rágja a vírusos elmebaj, továbbá minden esély meg van arra is, hogy a csoportkörben szokásos mázli ezúttal is az arra érdemesek mellé áll. A taljánok nyilván el tudtak volna képzelni butább ellenfeleket is, de ha Donadoni ránk hallgat és a digók megint az elvárható szenvedéllyel fociznak (ideértve a reklamálást, műesést és hajbelövést is), akkor nyert ügyük van. (Ugyanakkor Sanyi fenti képét raktározzuk el emlékezetünkben a kieséses szakaszig, mert a csoportkörben az olaszoknak nem szokásuk szárnyalni.)

 

Mindjárt egy nehéz meccsel kezd a csapat ma este, Bernben, amikor a holland nemzeti 11 lesz az ellenfél. A hollandusoknál mind a középpályán, mind a gólvágóknál egy egész sor klasszis található, megspékelve egy minden eddiginél jobb formában lévő van der Sarral (akinek a füle is gyanúsan nagyobb és elállóbb lett). Egyik, mára már krónikus gondjuk a rendszeres tudatzavart, homályállapotot és skizofrén epizódot produkáló mester, Van Basten. További, és talán a legégetőbb probléma, hogy egy ekkora otu védelemmel nem lehet érdemi eredményt felmutatni! Bár a Heitinga, Bouma vagy épp Ooijer nem neveznénk totális kutyaütőnek, de ez a felhozatal azért elég gyászos. Ettől persze még okozhatnak sok kellemetlenséget, főleg van Nistelroy, van der Vaart, Sneijder vagy Robben. Egytől egyig remekül érzik (feltéve, ha jó formában vannak) a gyors, rövidpasszos, éles eszű focit, Sneijder tüzel, mint az oroszok, van der Vaart mindemellett annyit gürizik, mint egy házát féltő holland gátépítő kubikus, van Nistelrooy pedig A klasszikus középcsatár, akitől életünk végéig irigyelni fogjuk azt döbbenetes érzést, amikor még Manchasterben egy-egy gólja után 70 ezer szurkoló hörögte egy emberként, hogy Ruuuuuuuuuuuud. Mindazonáltal Ruud sérült volt jó darabig, így erős kérdőjel, mire lesz képes. Akárhogy is, a hollandok potyára jöttek megint, ez a csoport túl nagy falat lesz nekik. Kiváló példa lesz az Oranje arra, hogy hiába a bitang erős támadósor és a lendületes középpálya, épkézláb védelem nélkül nem megy. Ezt ellensúlyozandó Sneijder barátunk meg is kezdte a lélektani hadviselést, és azt találta mondani, hogy az olaszok fosnak a hollandoktól. Hát ez meg mekkora ökörség?! Madridista cimboránk jobban tenné, ha elkezdené gyakorolni a büntetőket, mert az nem szokott menni az olaszok ellen. További gond lehet a hollandok számára, hogy mind az enyhén búzaképű Robben, mind pedig van Persie kihagyja az olaszok elleni nyitó derbit.


Ezt követően következik péntek 13-a, Zürich. Az ellenfél az a Románia, amely épp Hollandia előtt lépett tovább nagyon magabiztosan a selejtezőcsoportból. A renomé, amelyet Hagi nevével fémjelzett, zseniális egyéniségekből (Dumitrescu, Raducioiu, Popescu) álló horda kiharcolt magának mára megkopott kissé (8 év után először vannak világversenyen), ám mostani csapat megint csak sötét ló kategória egyik tipikus képviselője az idei kontinensviadalon. Román barátaink szomszédaink csapatában ezúttal nem hemzsegnek a meg nem értett zsenik, ellenben jó pár kiváló és sokra hivatott fiatal kapott helyet Piturca keretében. A csapat a légiósok és az otthonjátszó (leginkább Steaua és Dinamo) fiatalok jól eltalált keveréke. No és persze azért a Kárpátok románjai ezúttal is fel tudnak mutatni néhány európai szinten is meghatározó játékost. Chivu a Serie A egyik legmegbízhatóbb védője, ismeri az olasz csatárok minden gondolatát, tipikusan kultúrált, viszonylag tiszta, de határozott védőmunka jellemzi. Ugyanez nem mondható el a Villarreal jobb bunkójáról, Cosmin Contra-ról, aki ránézésre tíz év szigorított fegyházat és alkoholos kényszergyógykezelést érdemel, és aki a jobb oldalon vélhetően minden eszközzel (beleértve a sportszárba rejtett bugylibicskát is, mert ne legyünk naivak, van neki olyan erre a célra) próbálja majd megállítani például Del Piero-t vagy Di Natale-t. A csapat vitathatatlanul legnagyobb sztárja Adrian „Porszívó” Mutu, aki mióta az orra és az abban elhelyezendő cuccok helyett megint inkább a focival foglalkozik (bár azért drogtesztjeinek negatív eredményét akkor hisszük, ha látjuk), időnként megint úgy játszik, mint az ördög. Tehetsége már zsenge, kokainmentes időszakában kiütközött, amikor a Dinamo színeiben fél év alatt 18 meccsen 18-at gurított! El is halászta az Inter, majd Verona, Parma, Chelsea, Juventus volt a sorrend. Azt soha nem lehetett róla elmondani, hogy mindig a törvényes utat preferálta: már hat éves korábban pénzt lopott nagyapja pénztárcájából, mentségére szóljon, hogy labdát akart venni a zsákmányból. Pornósztárokkal folytatott afférok, bukaresti autósüldözés a rendőrökkel, „batyuzás” a kékeknél töltött időszak alatt, hogy csak főbb botrányait említsük. A Fiorentina színeiben tavaly az év labdarúgója lett, ideén pedig 16 gólig jutott, amivel oroszlánrészt vállalt a lilák bajnoki 4. helyezésében és az UEFA-kupa elődöntőben. Még mindig csak 29 éves és olyan veszélyes, mint egy pestisjárvány, jó lesz vele vigyázni!


A csapat otthonjátszó tagjai meglehetősen kemény kiképzést kapnak a hazai bajnokságban, ahol gyakorlatilag minden megtörténhet egy-egy bajnokin. Szurkolói harcok, vér és hoki-jellegű bodicsek a pályán, maffiózó klubtulajdonosok a pályán kívül.


Amúgy pedig az élet minden területén baljós előjelek sorakoznak, ha az ellenoldalon dús szőrzetű, összenőtt szemöldök alatt mély gödörben véres szemeket forgató román surgyelánok sorakoznak fel az ember előtt, akik a jóisten tudja, mit képesek megtenni a cél érdekében. Hideg fej és gyors gól lehet megfelelő ellenszer, és akkor a Walter Zenga által is sokra tartott alakulat nem fog gondot okozni. Mivel pedig épeszű magyar ember nem drukkol a románoknak, így mi is csak a csapat magyar származású védőjének, Gabriel Tamasnak vagyunk hajlandók szorítani!


Az utolsó meccs olyan pikáns lesz, mint csigával és békacombbal tálalt pizza. Az olasz-francia az utóbbi 10 évben igazi presztizs meccs lett, bár addig se volt békés labdázgatás a két ország összecsapásain. 1998-ban a hazai rendezésű VB-n a tizenegyesekkel jutottak tovább a franciák, elkúrva a torna hátra lévő részét, majd a 2000-es EB döntőjében Wiltord utolsó pillanatokban lőtt gólja, és Trezeguet aranygólja után legszívesebben elcsatoltam volna a franciáktól a komplett riviérát. Még szerencse, hogy jött az édes bosszú 2 évvel ezelőtt, azóta közös selejtezőcsoport, és most azonos quartett az EB-n is. A francia keret összeállításakor Domenech folytatta megszokott ámokfutását, és „kiváló érzékkel” otthon hagyta Trezeguet-t, amihez csak meleg készfogást tudunk postázni. A franciák görcsös ragaszkodása ehhez az idiótához nem teljesen átlátható számomra, de csak csinálják. Biztos, ami biztos kimaradt még a nagyszerű idényt futó Sagna, valamint Mexes is. Domenech azonban bárhogy igyekezett, nem tudta végleg elcseszni a keretet, amely még így is erős! A védelemben Abidal, Gallas vagy épp Evra (no persze feltéve, hogy játszani fog) nem épp arról híresek, hogy oda-vissza lehet rajtuk fűzögetni a zsugát. A középpálya láttán az EB egyik legnagyobb ütközete ígérkezik az olasz-francia összecsapáson, már ha addig nem dől el minden kérdés a csoportban. Ha nem, akkor viszont a korábban általunk családregényként hivatkozott olasz EB sztori itt bizony könnyen véres középkori lovagi tornába torkollhat: Makelele és Viera gegen Gattuso és De Rossi! Szikrázó, kohászati jellegű belépők, nagyszerű passzok, veseromboló könyökösök. A magunk részéről nagyon várnánk egy ilyen jellegű meccset! Elől Trezegol távollétében is van esély arra, hogy gólt lőjenek a gallok, hiszen a van Basten óta legkecsesebb csatár, Thierry Henry hulladék szezonja ellenére vélhetően nem felejtett el labdarúgni, míg a tökéletes testalkatú Benzema maga az erőtől duzzadó jövő. Őket szeretné labdákkal tömni Nasri és/vagy Ribéry, feltéve, ha hagyják De Rossiék. Igen, itt lesz a párharc kulcsa. Aki a középpályán ütközetet nyer, megnyeri a meccset és óriási lépést tesz a továbbjutás felé. Vagy: békés döntetlen következik, miután elintézték az ellenfeleket a korábbi mérkőzések során.

Összegezve: minden csoportellenfél mérlege negatív az olaszokkal szemben; mindegyik jóval ellenszenvesebb, mint az olaszok; a franciák és a hollandok egységét még belülről is bomlasztja a két edzőbá; a románok pedig nem bírnak zsinórban 3 meccsen ügyesen és koncentráltan futballozni. A csoport legjobb középpályája egyértelműen az olaszoké, és ez fog dönteni. Szerény, személyes kérésem Donadoni felé, hogy mint azt már korábban is felvállalta, szíveskedjen a Gattuso-De Rossi-Pirlo-Camoranesi-Del Piero vagy Di Natale- Toni alakzatot kipróbálni! És akkor: akárki meglássa, olasz továbbjutás lesz itten, a franciákkal karöltve. Hogy milyen sorrendben? Nos, az tökmindegy, hiszen a spanyol-orosz-svéd trióból bármelyik jön szembe, illő lesz rájuk odafigyelni.

19 komment

Címkék: francia foci románia hollandia eb2008 csoportmeccsek továbbjutás


A bejegyzés trackback címe:

https://forzaitalia.blog.hu/api/trackback/id/tr19510657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.09. 13:17:39

Az egy elkopott axióma, hogy az olasz védelem erős. Épp itt a gyenge pont náluk is. Buffon még rendben van, de a mostani szedett-vedett négyes nem olyan, mint annak idején a Cannavaro, Nesta, Juliano, Maldini kvartett, vagy pláne a valaha 1982-ben meglepetésszerűen VB-győztes Gentile, Scirea, Collovati, Cabrini felállás, még Zoffal a kapuban. De a Bergomi, F. Baresi, Costacurta, Maldini védelem is többet ért hajdan, mint ez.

madbalee 2008.06.09. 18:56:06

Románokat meg nem írnám én le.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.09. 23:04:44

Na ugye. Mondtam én, hogy ez nem egy olasz védelem... A lefikázott Boulahrouz sokkal jobban játszott egymaga, mint a Materazzi által "dirigált" szerencsétlenkedő olasz védelem. Buffon se mutatott semmi különöset. Lesgól? Fene tudja, az olasz ott fetrengett a vonal mögött, pedig semmi baja nem volt, saját kapusával ütközött könnyedén, egyszóval csakugyan szándékosan maradt lent, hogy les legyen, ez pedig nem szabályos.

Most az olasz-francia immár élethalálharc. Remélem, kiverik a csigaevőket...

pallo 2008.06.09. 23:35:51

ilyen szar olasz védelmet rég nem láttam azt a Barzaglit már rég el kellene zavarni a p...ába, Donadoni meg mi a faszomra várt a cserékkel, 0-2-nél még mire számított már akkor be kellett volna hozni Alexet és Cassanot és három csatárral támadni, mi történt volna legfeljebb 0-4 vagy 0-5 lett volna. minek várt a 70. percig? ez egy hülye

Csörsz 2008.06.10. 01:48:27

úristen, ez nagyon kemény volt! a hollandok lemosták az olaszokat, baszki.
ez télleg nem olasz védelem.
Nesta és Canna távollétében nem irányította senki a védelmet, fejetlen szaladgálás volt. Pirlo szezonbeli rossz formája tovább tart, Gattusóé dettó, csak ez nála nem olyan feltűnő. Del Piero nélkül kezdeni, kedves Roberto, óriási baromság volt! Matrixot legalább viszonylag hamar észrevette...De Rossi, Aquliani, Perrota(esetleg Gattuso) középpályát szeretnék látni ezután. Tonival meg etessenek egy kis német szart, h bepattanjon róla vmi! védelemben meg Panuccit középre, h legyen ott okos is...
ja, nestának meg a kurvaannyát!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.10. 02:24:24

Azért kihagytunk három konkrét ziccert, oszt ott voltak még Pirlo szabadrúgásai és Del Piero lövései. Szóval nem reménytelen a helyzet, de ez a védelem így valóban nagyon fos volt!

vidamszem 2008.06.10. 08:05:45

Csöri nem értek egyet azzal, hogy Pirlo szar volt. Annyit melózott, hogy ennyire elfáradva még nem láttam, és jó zsugákat is adott. főleg az elején. Ellenben Maurotól ölég sok labdát vettek el, Di Natale brazilozott csak, azt is szarul, Toninak meg úgy látom nincs az a német szar...
Buffonra sem ismertem rá: Kurvajó volt meg minden, de se könnyelműsködni, sem ekkorát hibázni nem nagyon láttam. A védelem meg egyenként mehet a faszomba. Perrotta is olyan mocsok volt, a szélen... nem csak a többi. Jó Gennaron kívül vergődött mindenki. Mondjuk az ő játékához meg -remélem nem értitek félre- annyira nem kell szárnyalni.
Ettől függetlenül baj még nincs, én bizakodó vok. Főleg úgy, hogy azt azért beláthatjuk, a spori mindent megtett, hogy leszopjanak az olaszok. Nem akarom az Egri Viktort ismételgetni, de az kulcsmomentum volt, és nem tudja senki bedumálni nekem, hogy az nem volt les. De mindegy is, mert előtte is meg utána is egy fasz volt. Szóval vezessen a továbbaikban kecskét! Vagy áramot!
Elnézést, ha összeszedetlen vok, de még mindig fel vok baszva...

Csekonics · http://Csekonics 2008.06.10. 09:25:44

Uhh. Ez tényleg kemény volt. Nesta-Cannavaro hiányát nem tudjuk pótolni. A gól után nem szabadott volna belemenni az adok-kapokba, nekünk ez soha nem ment. Szerintem nincs mese: vissza a gyökerekhez. Azaz, jegelni a játékot, jöjjön az ellenfél, aztán lecsapni. Csak most se egy igazi lesipuskás-zsugás csatár nincs, se betonbiztos védelem... Ha nem lesz körbeverés, a második helyre jók lehetünk. Csak semmi pánik.

Darvászó Koppány 2008.06.10. 10:17:52

Hacsak nem következik be valami gyökeres változás (vajon mi lehetne az?), akkor ennek csúnya kiesés lesz a vége...
Szopi-bukó:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.10. 11:36:35

vidámszem roppant éleslátó hozzászólásodat hitelességét csak az az aprócska tény rontja, hogy Perrotta nem is játszott!

Csörsz 2008.06.10. 12:17:14

pirlo pedig sztem nem volt jó. neki ugyanis nem melóznia kell, ezt onnan is tudhatjuk, h ambrosini volt a rino mellett a másik társa...télleg adott jó labdákat, de magához képest nagyon rossz százalékkal. csomót eladott, h csak néztem-"ez télleg a pirlo volt?". camoranesi is rossz volt, valóban. nem volt tere. a hollandok kiválóan feltólták a védekezésüket, és uralták a középpályát, nem volt az olaszoknál a labda, tehát nehéz lett volna labdatartással jegelni a játélkot. ezen a meccsen a hollandok voltak az olaszok...csak több gólt lőttek:-)) ami hihetetlen,h a közzépálya uralása még a zidane-nal felálló franciáknak sem ment 2 éve...ezért mondom, h a gattuso-pirlo kettős nem ugyanaz, mint 2 éve volt. fáradtak, és formán kívüliek. lássuk a római tandemet(esetleg triót)!!
forza!!!

pallo 2008.06.10. 14:08:11

Nekem au UEFA ne magyarázza, hogy szabályos volt a gól, mert agybajt kapo, ezentúl akkor sincs les, ha valakit kint ápolnak az alapvonal mögött és közbe valaki az ötösön belül lő gólt. Na mindegy mert ez lényges momentum volt de ettől függetlenül kutya szarok voltunk. Barzaglit elzavarni Palermoba sofőrnek Don Corleone mellé, és a középpályára Aquilani és De Rossi kell, de adott esteben DDR még védőként is jobb mint Barzagli. Donadoni meg tényleg nem értem miért nem cserélt már a szünetben mi a faszra várt, hogy majd jön valami csoda és rúgnak két gólt. Ettöl függetlenül megvoltak a helyzetek, de csatárok mindent elhibáztak és Van der Saar is kurva jó napot fogott ki, olyan érzésem volt reggelig sem rúgnánk gólt. Ettöl függetlenül nincs veszve semmi megverjük a románokat, szerintem a Hollandok legalább döntetlneznek a franciákkal és a végén majd játszunk egy kínkeserves döntetlent a franciákkal és 4 ponttal tovább megyünk a 8 közé, ahol komolyan mondom már csak könnyebb ellenfél jöhet, mint itt a csoportban.

vidamszem 2008.06.10. 14:54:51

Nyílván nem Perrottát akartam írni... hanem a jobbunkót tudod...a...hogyishívjákot...na mondjadmáááá...
Jólvan na, azért még nem kell gecizni. Gondolom gondolod, hogy ennyire nem vok hülye

viola 2008.06.10. 16:49:42

ezek a majom firenzeiek meg ahelyett, hogy örültek volna del piero beállásának és játékának, végig fújoltak, ha nála volt a labda. értem én, hogy utálják a juventust, de leszarom, alexet akarom én is a kezdőbe

orangeinvasion 2008.06.10. 17:06:15

Sakk-matt. Fenti cikkhez kapcsolódva, hogy "Akárhogy is, a hollandok potyára jöttek megint, ez a csoport túl nagy falat lesz nekik"...nem tudom, macsekok, biztos ez?

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2008.06.10. 18:09:55

Gratulálunk, abban nincs hiba, de nem dőlt el semmi és ez nem közhely. Az olaszok képesek továbbjutni, a hollandokról meg továbbra sem feltételezem, hogy meg tudják nyerni az Eb-t. Piszok jó napot fogtak ki. tegnap, ennyi a sztori.

orangeinvasion 2008.06.10. 19:33:07

Csak a csoportról szól a cikk, a torna végéről nem. Ezért mondtam talán nem kellene haza küldeni az elején a hollandokat.Jó nap, az volt tényleg.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.10. 20:20:52

vidám, ezt nem hagyhattam ki;-).

vidamszem 2008.06.10. 22:21:50

ok-ok értem én...
nincs harag kicsi poppom :)
süti beállítások módosítása